Dinos Michaelides Ο4Η Symposium & Certificate Program Launch

Συμπόσιο Ολυμπισμού, αφιερωμένο στον μ. Ντίνο Μιχαηλίδη

Ο Δρ Αλέξης Λύρας εγκαθίδρυσε την Ακαδημία Ολυμπισμού για την Ανθρωπότητα, στην παρουσία δεκάδων ανθρώπων της εκπαίδευσης, των τεχνών, του πολιτισμού και του αθλητισμού της χώρας μας

Στην παρουσία δεκάδων ανθρώπων του Αθλητισμού της Κύπρου και της Ελλάδας, σε μια κατάμεστη αίθουσα στο Πολιτισμικό Κέντρο «Μελίνα Μερκούρη» στη Λευκωσία, πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 25 Οκτωβρίου 2022 το 1ο Συμπόσιο Ολυμπισμού για την Ανθρωπότητα στην Πράξη.

Πρόκειται για μια πρωτοβουλία του καθηγητή Δρ. Αλέξη Λύρα του Πανεπιστημίου Georgetown, με το συμπόσιο να ήταν αφιερωμένο στο πολύπλευρο έργο, προσφορά και παρακαταθήκη του μ. Ντίνου Μιχαηλίδου. Ανήμερα των γενεθλίων του Ντ. Μιχαηλίδη, στις 25 Οκτωβρίου, έγινε η εγκαθίδρυση της Ακαδημίας Ολυμπισμού για την Ανθρωπότητα που εδρεύει στην Αμερική και η παρουσίαση του ακαδημαϊκού προγράμματος επαγγελματικής κατάρτισης Olympism in Action του πανεπιστημίου Georgetown από τον Δρ. Λύρα, το οποίο εγκαθιδρύεται με την υποστήριξη του στρατηγικού συνεργάτη του προγράμματος, τη Διεθνή Ολυμπιακή Ακαδημία (ΔΟΑ).

Το Olympism in Action – Champions of Change Certificate είναι καινοτόμο εκπαιδευτικό πρόγραμμα Ολυμπισμού στην Πράξη και συμπεριλαμβάνει θέματα Ολυμπιακής κληρονομιάς και Ολυμπιακής παιδείας, εμπλουτισμένο με διαλέξεις και σεμινάρια κατανόησης καίριων κοινωνικών προβλημάτων και υλοποίησης δράσης κοινωνικής καινοτομίας. Συμπεριλαμβάνει τριάντα ώρες μικτής διδασκαλίας με διαλέξεις και σεμινάρια δια ζώσης, διαδικτυακά μαθήματα και εφαρμογή κοινωνικής δράσης σε τοπικές κοινότητες. Το πρόγραμμα  είναι προσαρμοσμένο σε τρείς διαφορετικές ηλικιακές και γνωσιολογικές κατηγορίες –νέους και νέες από 15-20 χρονών, ακαδημαϊκοί και φοιτητές, καθώς επίσης και εκπαιδευτικοί και διοικητικοί από τον χώρο των τεχνών, του θεάτρου, της μουσικής, των κοινωνικών και πολιτικών επιστημών, της κοινωνίας των πολιτών και του αθλητισμού. Το Πιστοποιητικό από το CIED – O4H Georgetown University Program θα απονεμηθεί στους συμμετέχοντες του προγράμματος αφού ολοκληρώσουν με επιτυχία και τις τρεις εκπαιδευτικές φάσεις (Θεωρία, Σχεδιασμός και Υλοποίηση Κοινωνικής Δράσης). Το υβριδικό αυτό πρόγραμμα βασίζεται σε τριαντάχρονη εφαρμοσμένη επιστημονική εφαρμοσμένη έρευνα και γνώση και εκτεταμένης Ακαδημαϊκής διδασκαλίας και εφαρμογής προγραμμάτων Ολυμπισμού στην Πράξη ανά το παγκόσμιο. Το πρόγραμμα προσβλέπει να λειτουργήσει σαν παγκόσμια πλατφόρμα Ακαδημαϊκής Διπλωματίας – προσβλέποντας στη μεγιστοποίηση της θετικής επίδρασης της Ολυμπιακής κληρονομιάς στην παγκόσμια κοινότητα- σαν εργαλείο εκπαίδευσης, επίλυσης κοινωνικών προβλημάτων, εκδημοκρατισμού και βιώσιμης ανάπτυξης.

Στο συμπόσιο παρευρέθηκαν άνθρωποι απ’ όλα τα φάσματα του αθλητισμού, εκπαίδευσης, τεχνών και πολιτισμού. Στην έναρξη, χαιρετισμό απηύθυναν ο Υπουργός Παιδείας, Αθλητισμού και Νεολαίας κ. Πρόδρομος Προδρόμου, ο Δήμαρχος Λευκωσίας κ. Κωνσταντίνος Γιωρκάτζης και μέσω βίντεο από την Αθήνα ο Πρόεδρος της Διεθνούς Ολυμπιακής Ακαδημίας κ. Ισίδωρος Κούβελος.

Ο Υπουργός κ. Προδρόμου τόνισε ότι «τα λόγια  είναι λίγα, πάντα θα είναι λίγα για να περιγράψουμε, να θυμηθούμε και να τονίσουμε την προσφορά του Ντίνου Μιχαηλίδη». Ο Δήμαρχος Λευκωσίας κ. Κωνσταντίνος Γιωρκάτζης συνεχάρη «την εγκαθίδρυση του προγράμματος του Georgetown University Certificate, το οποίο έρχεται να εντάξει την Κύπρο δυναμικά στον χάρτη της ακαδημαϊκής διπλωματίας». Εκ μέρους της Διεθνούς Ολυμπιακής Ακαδημίας,  ο πρόεδρος κ. Ισίδωρος Κούβελος εξήρε την εγκαθίδρυση του προγράμματος Olympism in Action σε στενή συνεργασία με τη Δ.Ο.Α.  και τόνισε  ότι «το έργο του Ντίνου Μιχαηλίδη δεν θα ξεχαστεί ποτέ, γιατί αποτελεί μοναδική Ολυμπιακή παρακαταθήκη, ενώ εξήρε την πολύχρονη και πολυεπίπεδη συμβολή του στο Ολυμπιακό κίνημα και την Ολυμπιακή Παιδεία».

Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με τρεις ενότητες συζήτησης. Στην πρώτη Πράξη, με τίτλο «Ολυμπισμός για την Ανθρωπότητα: Θεώρημα με Πράξεις» ο Δρ. Αλέξης Λύρας μίλησε για το όραμα του Ακαδημαϊκού προγράμματος, την παρακαταθήκη και το πνευματικό έργο του Ντίνου Μιχαηλίδη. Στην δεύτερη Πράξη, με τίτλο «Ολυμπιακή Πολιτισμική Κληρονομιά: Από το Χθες στο Σήμερα» μίλησαν οι Δρ Χριστόδουλος Φανιόπουλος, Δρ Πέτρος Παπαπολυβίου, Πέτρος Χατζηχριστοδούλου, Βασίλης Ζερβουδάκης και Διονύσης Μπαμπαρούτσης, ενώ στην τρίτη Πράξη, με τίτλο «Ολυμπισμός και Ανθρωπισμός στην Πράξη – Αφιέρωμα στον Ντίνο Μιχαηλίδη» μίλησαν οι Νίκος Μεγάλεμος, Σαββάκης Μαμαντόπουλος, Γιώργος Μιχαηλίδης, Πάρις Παπαέλληνας και Τάκης Λύρας. Στην τελετή απονεμήθηκε αναμνηστική πλακέτα στη σύζυγο και στους στενούς συνεργάτες του Ντίνου Μιχαηλίδη.

Η εκδήλωση έκλεισε με παρέμβαση της ηθοποιού Χριστίνας Παυλίδου τονίζοντας τη σημασία του θέατρου, της μουσικής και των τεχνών σαν αναπόσπαστο κομμάτι των προγραμμάτων Ολυμπισμού στην Πράξη. Η Βανέσσα Μεγάλεμου καλωσόρισε τους παρευρισκόμενους με μια όμορφη μουσική εκτέλεση, ενώ, στον πρόλογο, το ντουέτο φλάουτων εκτέλεσαν από το μουσικό σχολείο Λευκωσίας η Εύα Σταύρου (καθηγήτρια φλάουτου) και Ναταλία Χέηζ (μαθήτρια)

Θεσμικός υποστηρικτής της Ακαδημίας Ολυμπισμού για την Ανθρωπότητα είναι η Διεθνής Ολυμπιακή Ακαδημία (ΔΟΑ). Στρατηγικός συνεργάτης είναι η Χαραλαμπίδης Κρίστης, κύριοι χορηγοί η Costas Papaellinas Organization και το Altius Boutique Hotel. Χορηγός επικοινωνίας το ΣΠΟΡ FM 95.0. Υποστηρικτής ο Δήμος Λευκωσίας.

Τον συντονισμό της εκδήλωσης και των πράξεων, είχαν οι δημοσιογράφοι Γιώργος Μελετίου, Ιάκωβος Κακουρής και Άντρη Κασάπη.

Copyright 2012-2023, Olympism For Humanity Alliance, Inc. – All rights reserved.

%d bloggers like this: